HAM-Radio PBoACU
Local Time:

 

 

Afdeling Amersfoort:

 

 

QSL-kaarten:

  

Antennes:


 

Apparatuur:

Probleem oplossing:

 

Digitale Modes:

 

Contesten:

 

Bijzondere stations:

 

 

 

DXCC en WAS award:

 

* * * * * * Wie is PB0ACU ???????????????? * * * * * *

Mijn naam is Roel Craanen, in januari 1943 geboren in Amersfoort.

Op mijn 23e heb ik Amersfoort verlaten voor Baarn, De Bilt, Bilthoven, Woudenberg, Wijk bij Duurstede, weer even in Amersfoort, daarna naar Papendrecht en in 2005 weer terug naar Amersfoort waar ik nu, samen met Bep, met veel plezier woon in de wijk Nieuwland. (Amersfoort-Noord)

In de jaren 70 kwam ik bij toeval in aanraking met de radio-hobby. Na wat gerommel met bouwprojectjes maar een kant en klare ontvanger aangeschaft. Ik wist nauwelijks wat die voor mogelijkheden had en luisterde alleen naar de gewone stations uit de hele wereld. Dat was al een hele openbaring. Nóg gekker vond ik het dat ik nog heel veel andere, voor mij onbekende, geluiden hoorde. Geinformeerd bij de leverancier van de ontvanger (Radio Rotor in Den Dolder) en toen kwam ik achter het bestaan van radio/zendamateurs.

Vrij snel raakte ik besmet met het zendvirus en begon ik te werken op de 27 Mhz-band. Mocht wel niet, maar was wel leuk. Toch maar de machtiging halen dacht ik. Iedere keer snel die zender weg moffelen omdat je weer een auto dacht te horen, is wel spannend maar niet leuk. Maar de opleidingen die ik had gedaan, hadden alles behalve met elektronica etc. te maken, dus kalm aan begonnen met de studie. De D-machtiging (nu de Novice denk ik) haalde ik in mei 1981, de C-machtiging (nu de Full zonder CW) in mei 1982, deed aanvullend CW-examen met 8 wpm in mei 1983 en kreeg de B-licentie en in mei 1984 haalde ik het CW-examen met 12 wpm en kreeg de A-licentie wat dan nu de Full licenctie, CW  INCLUDED) is.

Sinds ik weer terug ben in Amersfoort, lid geworden van de afdeling Amersfoort van de VERON en ik was daar van 2010 tot 2018 de penningmeester. U weet nu wie PB0ACU is, aangenaam.

Voor de Amersfoortse afdelingssite kunt HIER u  klikken. Wilt u naar de site van de landelijke VERON klik dan HIER. De afdeling Amersfoort van de VERON heeft ook een eigen clubcall PI4AMF. Klik maar op de call en je komt op de site van Radio Club Bunschoten waar de call vaak geactiveerd wordt. Het station zit in Bunschoten en iedere maandagavond is er een gezellige club bijeenkomst. Zie de site voor véééél meer informatie. Natuurlijk kijken de afdelingsleden ook even op de site van onze QSL-manager Peter Butselaar om te zien of er nog QSL-kaarten voor hem of haar zijn en of dat bepaalde land wel of niet een QSL-bureau heeft.

Natuurlijk bevestig je iedere nieuwe verbinding met een QSL-kaart als bewijs dat de verbinding er echt is geweest. Deze kaarten kan je bij een drukkerij laten drukken, maar er zijn heel veel amateurs die dat ook voor je willen doen. Net zo mooi maar stukken goedkoper. Kijk maar eens bij Coolqsl of de Bulgaarse amateurs LZ3HI en/of LZ1JZ. Er zijn er nog veel meer, maar de genoemde amateurs zijn erg goedkoop EN NET ZO GOED !!!  Nog goedkoper en handiger, maar onpersoonlijker, is de electronische QSL-kaart. Kijk eens op eQSL en probeer het. Bijna alles is daar gratis. Ook is er nog het bekende LoTW van de ARRL, de Amerikaanse organisatie.  Wil je meer van je tegenstation weten of zoek je een bepaalde call ? Kijk dan op QRZ.

Sinds enige tijd moeten ook onze amateur antennes worden geregistreerd. Als u wilt weten waar ze bij u in buurt staan klikt u even HIER en u kunt zien waar de andere amateurs in uw omgeving zitten. Ook de gsm-antenneplaatsen (e.v.a.) staan er op. Voor algemen informatie m.b.t. tot de antennemelding kunt u HIER klikken.

Om alle antennes te noemen is onmogelijk. Bovendien kunt u met een lange draad al uit de voeten. Zelf experimenteren is heel leuk en kost bijna of helemaal niets. Er zijn heel veel sites met bouwontwepen voor antennes, baluns en andere leuke dingen. Kijk maar eens op de site van PA0FRI of van de Brabantse amateurs. (Even op de onderstreepte woorden klikken).

Voor radio-/zendapparatuur zijn er ook verschillende mogelijkheden. Voor nieuwe apparatuur (en soms ingeruilde sets) kan je o.a. terecht bij Venhorst in Hilversum. Een oude "rot" in het vak, waar je ook voor reparaties terecht kan. Ook bij Marcus in Maarssenbroek kan je goed terecht. Voor de nieuwe 70Mhz band is er misschien wat te vinden in de TOKO van PA0ETE. Ook gebruikte radio spullen zijn volop te koop. Kijk maar eens HIER.

Natuurlijk loop je in de hobbie tegen problemen aan. Bij o.a. FoxTango kunnen Yaesu-gebruikers leuk terecht. Ook bij de forumsites ZENDAMATEUR en HAMFORUM kan je jouw problemen voorleggen aan mede-amateurs. Een heel goede kans dat ze opgelost worden.

Het gebruik van digitale modes zoals PSK en RTTY komt steeds meer "in". Grote voordeel is dat je dit kunt doen in de huiskamer en een ander er niets van hoort en er geen last van heeft. Bovendien is er voor PSK maar heel weinig vermogen nodig en dat scheelt weer QRM bij de buren, hi. Programma's hiervoor zijn er vele, google maar eens. Veel gebruikt is o.a. HamRadiodeLuxe, kortweg HRD genoemd. Dit was vroeger een freeware programma maar is overgenomen door amateurs in Amerika en kost nu $ 99,95. De laatste freeware versie is 5.24.0.38 en is bij mij te verkrijgen. Een in Nederland minder bekende mode is ROS. Aan de andere kant van de grote plas schijnt het een veel gebruikte mode te zijn. Met weinig vermogen toch DX kunnen werken. Het gratis programma.HIER. Helemaal hot zijn de nieuwe modes JT9, JT65 en FT8, allemaal modes die op "weak signal" zijn gebaseerd. Het gratis programma hiervoor is WSJT-X van K1JT

Ben je op zoek naar bijzondere calls? Doe dan eens mee met één van de vele contesten die er zijn. Bijna ieder weekend is er wel één (of meer). Bij ons is de PACC de bekendste contest. Kijk maar eens op de Contestkalender. Je kan kiezen uit contesten in o.a. CW, SSB, PSK, RTTY. Voor een ieder is er wel wat. Zo is er 1 x per jaar het "Lighthouse weekend". Wereldwijd zijn vanaf heel veel vuurtorens en lichtschepen zendamateurs qrv. Klik HIER voor info. In 2011 was ook de vuurtoren in Harderwijk qrv met amateurs uit de regio Amersfoort.

Wil je werken met een bijzonder station of een bijzonder land? Kijk bij de DX-peditie in Electron, het maandblad van de Veron. Natuurlijk kijk je ook of er een amateur uit een door jou gezocht land "gespot" is. Deze functie zit in HRD ingebouwd, maar je kan o.a. ook HIER eens kijken. Heb wel veel geduld, er zijn er méér die een qso willen maken, hi. Operating practice is hierbij heel belangrijk. En lukt het om een verbinding te maken, hou het qso dan héél kort. Bij een echte pile-up is alleen het rapport voldoende. Jouw mede-amateurs zullen je ook dankbaar zijn. Enne ............ het DXCC is door iedereen te behalen, zelfs met een "slechte" antenne.  Mijn verste verbinding maakte ik met een mobiele HF-antenne die op mijn balkon stond. (Zie de foto's rechts hiernaast). Het was ZL4AS, een station uit Nieuw Zeeland, afstand 18725 km., in de mode RTTY en met slechts 50 watt.

 

 

Waarschijnlijk wil je behalve het DXCC-award (als bewijs dat je met 100 verschillende landen een bevestigde verbinding hebt gehad), ook het WAS-award halen. Een overzicht van alle 50 staten vind je hiernaast. Als je HIER klikt kan je het kaartje downloaden.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Handig is het ook te weten waar de vroegere Russische Republieken liggen. Een kaart daarvan vind je hiernaast en kan je hier downloaden.

Our World
My antennas: Click on first picture
Antennes

Mijn antennes op het dak op ca. 45 mtr. hoogte